Prirodni gas kao pogonsko gorivo

Bez autora
Dec 09 2010

U svetu danas oko sedam miliona vozila koristi kao pogonsko gorivo komprimovani prirodni gas, a od tog broja oko 100.000 autobusa, najviše u Argentini, Brazilu, Italiji i Indiji. Autobusi javnog gradskog prevoza su najveći zagađivači vazduha u gradovima. Za smanjenje aerozagađenja jedan od načina je i uvođenje u eksploataciju goriva, koja smanjuju emisiju izduvnih gasova iz motornih vozila. Prirodni gas primenjen kao pogonsko gorivo za motorna vozila, pokazao je značajne prednosti u odnosu na klasična motorna goriva, odnosno benzin i dizel. Iskustva sa primenom komprimovanog prirodnog gasa za motorna vozila u Srbiji su pozitivna i povoljna. Proizvođači autobusa dokazali su ispitivanjima sve prednosti njegovog korišćenja u gradskom saobraćaju, a vozači putničkih automobila konstatovali su visok ekološki nivo, veliku ekonomičnost i rentabilnost, što je sve objedinjeno kroz povoljne performanse i bezbednost.

Prirodni gas kao pogonsko gorivoU svetu danas oko sedam miliona vozila koristi kao pogonsko gorivo komprimovani prirodni gas, a od tog broja oko 100.000 autobusa, najviše u Argentini, Brazilu, Italiji i Indiji. Autobusi javnog gradskog prevoza su najveći zagađivači vazduha u gradovima.

Za smanjenje aerozagađenja jedan od načina je i uvođenje u eksploataciju goriva, koja smanjuju emisiju izduvnih gasova iz motornih vozila. Prirodni gas primenjen kao pogonsko gorivo za motorna vozila, pokazao je značajne prednosti u odnosu na klasična motorna goriva, odnosno benzin i dizel. Iskustva sa primenom komprimovanog prirodnog gasa za motorna vozila u Srbiji su pozitivna i povoljna.

Proizvođači autobusa dokazali su ispitivanjima sve prednosti njegovog korišćenja u gradskom saobraćaju, a vozači putničkih automobila konstatovali su visok ekološki nivo, veliku ekonomičnost i rentabilnost, što je sve objedinjeno kroz povoljne performanse i bezbednost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik